Edebiyatçıların hayatını değiştiren 5 mektup


ORWELL’İ REDDEDEN ELIOT

İngiliz distopya yazarı George Orwell, 1944 yılında meşhur “Hayvan Çiftliği” eserini tamamlar ve aynı zamanda yayıncı olan şair T.S. Eliot’a gönderir. Ancak Eliot, Orwell’i bir mektupla reddeder. Eliot, bir gün dünyaca ünlü olacak bu eser için “siyasi durumu eleştirmek için doğru bakış açısına sahip değil” yorumunda bulunur ve basmayı kabul etmez.

BİR MEKTUP YÜZÜNDEN ÖLDÜ

Rus edebiyatının usta yazarı Puşkin, karısına yakınlaştığını düşündüğü Baron Charles d’Anthes’in üvey babası olan Hollanda Büyükelçisi Heeckeren’e 1837’de hakaretlerle dolu bir mektup yazar. Sonunda ise düello kaçınılmaz olur ve silahlar çekilir. D’Anthes, Rus edebiyatçının ölümüne neden olur.

ŞİİRLE MEKTUP YAZAN MUTSUZ SANATÇI

Michelangelo ressam ve heykeltıraş olarak tanınsa da edebiyatçı yönü güçlüdür. Şiirlerini mektup olarak gönderen isim, Sistine Şapeli’nin tavanına şu sözlerle babasına gönderdiği mektubu yansıtır;

“Sefil bir hayat sürüyorum… Asla bir saatlik mutluluk yaşamış değilim”

KÜÇÜK KIZIN ÖLÜMÜ

Ressam Pablo Picasso eşi Olga ile evliyken sokakta gördüğü ve âşık olduğu 17 yaşındaki Marie-Therese Walter’la da beraber olur. Ona “Sen benim her şeyimsin” diyerek mektuplar yazar, resimlerini yapar. Ancak sonra onu unutur, başka bir kadına geçer! “Sevgi dolu” mektupların muhatabı olan Walter ise yıllar sonra intihar ederek hayattan ayrılır…

“YANSIN ESERLERİM”

Franz Kafka 1924’te veremden ölmek üzereyken en iyi arkadaşı Max Brod’a mektup yazarak bütün eserlerini yok etmesini ister. Ancak Brod, arkadaşının “son sayfasına kadar yakılsın” isteğini yerine getirmez…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir